Aria de acoperire a serviciilor juridice prestate de Moţec Ştefan – Cabinet de avocat pentru clienţii săi, respectiv a consultaţiilor juridice şi a reprezentării în faţa instanţelor de judecată, a executorilor judecătoreşti, a altor instituţii publice locale sau centrale, precum şi a partenerilor comerciali, este una naţională. În acest sens, puteţi vedea o hartă interactivă a României unde sunt evidenţiate localităţile în care am prestat în mod efectiv şi direct servicii juridice pentru clienţii noştri.

+40 356 179 038

office@avocatmotec.ro

ARHIVA ELECTRONICĂ → www.aegrm-timis.ro

Mergi la prima pagină.

MOȚEC ȘTEFAN

CABINET DE AVOCAT

societate profesională de avocatură

"Ca semn al aprecierii serviciilor, cu acordul d-voastră, vă informăm că vom recomanda şi în viitor serviciile juridice prestate de către cabinetul d-voastră de avocatură partenerilor noştri din Slovacia care vor decide să desfăşoare activităţi comerciale în România."

Traduceri autorizate și profesionale (cehă/română)

Copyright © 2007 - Moțec Ștefan - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.

ACASĂ PREZENTAREA CABINETULUI SERVICII OFERITE REFERINȚE CLIENȚI CONTACT

Brexitul și permisul de conducere

Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană a adus cu sine mici probleme sau situații neașteptate. Mulți cetățeni români au locuit o bună perioadă de timp în Marea Britanie, ocazie cu care și-au preschimbat permisul de conducere românesc într-unul britanic, iar apoi s-au întors în țară. Având în vedere că nu toată lumea este la zi cu data expirării documentelor personale, în realitate ne lovim de următoarea situație: cetățean român, cu domiciliul actual în România, dar cu permis de conducere britanic expirat. Având în vedere că persoana locuiește acum în România, își dorește un permis românesc.

Citește mai mult »

REABILITAREA DE DREPT: Reintegrarea în societate din punct de vedere juridic

Reabilitarea este instituția de drept penal care face să înceteze decăderile, interdicțiile și incapacitățile care rezultă din condamnare. Dacă finalizarea executării pedepsei închisorii sau liberarea condiționată pot fi văzute ca o reintegrare fizică în societate, prin reabilitarea unui condamnat se înțelege reinserarea socială completă a acestuia, prin repunerea sa în starea și situația pe care o avea înainte de condamnare, făcând ca fostul condamnat să se bucure din nou, fără nicio interdicție, de toate drepturile subiective, politice și social-economice recunoscute cetățenilor.

Citește mai mult »

Dezbaterea succesiunii, de ce recomandăm să fie efectuată la timp?

Succesiunea este procedura prin care se face transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor persoanei decedate către moștenitorii săi. De cele mai multe ori amânăm să parcurgem această procedură din diverse motive: încărcătura emoțională a momentului care ne împiedică să ne mai gândim la aspectele legale, costurile procedurii, neînțelegerile dintre moștenitori sau poate lipsa unuia dintre moștenitori (fapt pentru care cei mai mulți cred că nu pot dezbate moștenirea).

Citește mai mult »

Educație timpurie – prevederi fiscale

Vești bune pentru părinții care au copii de creșă și grădiniță! În 2024 poți primi 1500 lei lună pentru fiecare copil. Anul 2024 a adus modificări Codului fiscal (din nou), dar de data aceasta vorbim despre facilități fiscale pentru părinții angajați, care au copii înscriși la creșă și grădiniță. Legea prevede o deducere fiscală în limita a 1500 lei/lunar per copil, dar nu mai mult de 33% din salariul de bază, conform locului de muncă ocupat.

Citește mai mult »

La final și început de an: mulțumiri dintr-o inimă mulțumitoare

1. Clienților

- care ne-au pășit pragul în acest an, în mod fizic sau online; am fost aici pentru voi și ne-am străduit să contribuim în mod pozitiv la rezolvarea problemelor dumneavoastră sau, după caz, la preîntâmpinarea sau diminuarea acestora

- pentru anul în care intrăm vă dorim să nu mai aveți parte de probleme de natură juridică; în acest scop, vă sfătuim să ne treceți pragul cu prioritate în scop preventiv, la o cafea și o mini-consultație juridică gratuită sau în condiții financiare avantajoase

Citește mai mult »

Solicitarea permisului de ședere pentru reîntregirea familiei – cetățean străin căsătorit cu un cetățean român

Datorită faptului că granițele dintre popoare au ajuns să fie din ce în ce mai insesizabile, în practică se ivește des situația în care un cetățean român este căsătorit cu un cetățean străin. După intrarea pe teritoriul României, pentru a putea rămâne legal în țară, este nevoie ca cetățeanul străin să obțină un permis de ședere. Acesta trebuie solicitat cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea dreptului de ședere acordat de viză, conform art. 51, alin. (1) din O.U.G. 194/2002. În cele ce urmează, vom răspunde la cele mai des întâlnite întrebări atunci când ne confruntăm cu problema expusă mai sus.

Citește mai mult »

Modificări ale legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor

Începând cu data de 11 noiembrie 2023, sunt aplicabile modificările aduse Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. Legea 115/2023 aduce o serie de modificări, cea mai importantă fiind legată de obligativitatea încheierii unui contract PAD (Poliță de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, de către proprietarul acesteia.

Citește mai mult »

Clarificarea situației privind montarea anvelopelor de iarnă

Nevoia de a clarifica situația anvelopelor de iarnă rezultă din faptul că, de-a lungul timpului, s-au vehiculat diverse informații eronate în ceea ce privește perioada în care trebuie montate acestea, temperatura de la care ar trebui montate sau tipul de anvelope corespunzătoare din punct de vedere legal.

Citește mai mult »

Uzucapiunea întemeiată pe dispozițiile vechiului Cod Civil, în regiunile de carte funciară

Prin Sentința Judecătoriei Moldova Nouă nr. 50/24.03.2021 s-a hotărât că este neîntemeiată acțiunea reclamantului privind dobândirea prin efectul uzucapiunii, a dreptului de proprietate asupra terenului situat în intravilanul localităţii Moldova Nouă, judeţul Caraș -Severin, precum şi înfiinţarea unei cărţi funciare aferente terenului şi atribuirea unui număr topografic/cadastral suprafeței dobândite în proprietate prin uzucapiune.

Citește mai mult »

Ce implicații poate avea un simplu copy-paste? Despre cum să-ți protejezi creația pe internet și despre cum să nu furi din greșeală

În ultimii ani, internetul a devenit o extensie a lumii reale: aici muncim, aici ne distrăm, aici ne facem cumpărăturile, aici ne vindem produsele, iar lista poate continua aproape la nesfârșit. Având în vedere că interacțiunea din mediul online este, în esență, tot o interacțiune între oameni, acest mediu nu a putut rămâne un vest sălbatic pentru prea mult timp, motiv pentru care autoritățile au început să dicteze cum și în ce fel se poate folosi această unealtă.

Citește mai mult »

Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public

Legea avertizorilor este obligatorie începând din 17 decembrie 2023 pentru companiile cu peste 50 de angajați. Societățile comerciale care au peste 50 de angajați trebuie să implementeze noi proceduri legale, în caz contrar riscă amenzi între 3.000 lei și 30.000 lei.

Citește mai mult »

Contractul de superficie în cazul construcției unui imobil pe terenul altuia

Ai construit o casă pe terenul părinților sau al altei persoane? Ce faci când dorești să intabulezi construcția? Cum o poți înscrie în Cartea funciară pe numele tău? Cei mai mulți aleg să înscrie construcția pe numele proprietarului terenului apoi se face o tranzacție deghizată în donație sau contract de vânzare-cumpărare. Totul e bine și frumos cât părțile se înțeleg, însă de cele mai multe ori astfel de contracte sunt/pot fi atacate ușor dacă au unele lipsuri: donația poate fi revocată pentru ingratitudine, contractul de vânzare-cumpărare pentru un preț derizoriu sau alte cauze de nulitate.

Citește mai mult »

Businessul, între valori și vicii (01 - BVV)

Articol din seria: ... responsabilitate socială, nu doar business
„Clientul nostru, stăpânul nostru” este un slogan bine cunoscut și reprezintă o regulă de aur pentru un business de succes, având conotații și efecte pozitive. Cu mici (sau mari?) Excepții. Una dintre excepțiile pe care o amintim astăzi este atunci când cerințele clientului intră în conflict cu valorile morale în care crezi, care te definesc, cu însăși conștiința (și responsabilitatea) ta.

Citește mai mult »

Redobândirea cetățeniei române prin instanță

Articolul 11 din Legea nr. 21/1991 a cetățeniei române: (1) Persoanele care au fost cetățeni români, dar au pierdut cetățenia română din motive neimputabile lor sau cărora această cetățenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenții acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetățenia română, cu posibilitatea păstrării cetățeniei străine și stabilirea domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) și e).

Citește mai mult »

Eliberarea permisului de conducere românesc la distanță

Eliberarea permisului de conducere românesc cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului, de la distanță (din străinătate).

Citește mai mult »

Perfectarea buletinului de identitate pentru cetățenii români aflați temporar în străinătate

Eliberarea unui nou act de identitate (buletin de identitate) în caz de expirare, schimbare domiciliu, modificare date, nume etc., se poate realiza fără prezența titularului actului de identitate, în fața autorității publice competente din România.

Citește mai mult »

Efecte practice ale principiilor constituționale în ceea ce privește sancțiunile contravenționale aplicate pe durata stării de urgență

Un lucru bun pe care l-am observat în această perioadă este faptul că spațiul public este mai interesat de consecințele juridice și implicațiile deciziilor luate la nivelul țării de către diverși actori ai funcției publice.

Citește mai mult »

MOȚEC ȘTEFAN – Cabinet de avocat primește în anul 2018 distincția de avocat expert în România, specializarea litigii.

În cadrul clasamentelor realizate anual de către rețeaua internațională de experți Global Law Experts, Moțec Ștefan – Cabinet de avocat primește în anul 2018 distincția de avocat expert în România, specializarea litigii.

Citește mai mult »

ÎCCJ. Litigiu evaluabil în bani. Ce se întâmplă dacă Înalta Curte nu soluționează recursurile în toate litigiile vizând cereri evaluabile în bani.

Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția I civilă, prin Decizia nr. 1912 din 24 noiembrie 2017 a hotărât că din considerentele Deciziei nr. 369 din 30 mai 2017, prin care Curtea Constituțională a constatat că sintagma…

Citește mai mult »

Victima în procesul penal

Că tot s-a discutat intens în ultima perioadă despre persoane vătămate (victime), urmare a săvârșirii unor fapte de natură penală, unele foarte grave, mi-am readus aminte despre o întâlnire (parcă de prin anul 2012) la o masă rotundă…

Citește mai mult »

Despre Codul Deontologic al Avocatului Român

Începând cu 1 ianuarie 2018 a intrat în vigoare Codul Deontologic al Avocatului Român, adoptat prin Hotărârea UNBR nr. 268/17 iunie 2017, aplicabil cu evidență avocaților români, după cum rezultă din denumirea consacrată de hotărâre…

Citește mai mult »

SPEȚĂ - Prejudicii cauzate consumatorilor

În cuprinsul prevederilor art. 1 alin. 1 din O.G. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor sunt reglementate scopul și obiectivele legii - statul, prin mijloacele prevăzute de lege, protejează cetățenii…

Citește mai mult »

Reabilitarea disciplinară a salariatului, opera legii sau a angajatorului?

Deși este puțin cunoscută mai ales printre salariați, dar și printre angajatori, reabilitarea disciplinară a salariatului ca instituție juridică nu reprezintă o noutate legislativă, această instituție fiind prevăzută și în…

Citește mai mult »

isoLEX: din respect pentru profesie

În vremurile actuale, tehnologia și sistemele informatice fac parte din viața fiecărui om, indiferent de locul unde se află și chiar dacă unii dintre noi nu am opta pentru tehnologie, însă de multe ori nu prea avem de ales…

Citește mai mult »

Recunoașterea reciprocă a sancțiunilor financiare la nivel european

În materie penală, la nivelul Uniunii Europene, printre altele funcționează un principiu important, și anume, cel al recunoașterii reciproce a sancțiunilor financiare. Însă, foarte puțini cunosc că acest principiu are în vedere…

Citește mai mult »

Conflicte de competențe. Regulator de competență

Cunoaștem cu toții că pe parcursul unui proces de judecată se pot ivi tot felul de incidente procedurale, la care instanța trebuie să dea răspunsuri, raportându-se la lege. Nu de puține ori, însă, anumite situații par că nu pot fi depășite…

Citește mai mult »

Profesioniștii, indiferent de statutul lor juridic sunt supuși regulilor de drept civil

Potrivit dispozițiilor art. 36 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 republicată, în cadrul tribunalului funcționează secții sau după caz, complete specializate pentru cauze civile, cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori…

Citește mai mult »

“Abrogarea implicită” a dreptului inculpatului și părții responsabile civilmente de a ataca latura civilă în cazul accidentelor auto

Odată cu Decizia nr. 1/15 februarie 2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în recursul în interesul legii, publicată în Monitorul Oficial nr. 258 din 6 aprilie 2016, în vigoare din 6 aprilie 2016, s-a stabilit în mod obligatoriu…

Citește mai mult »

Încredere reciprocă angajat - angajator

Cu toții suntem de acord că o relație de muncă, de la începutul acesteia și ulterior pe parcurs, trebuie să aibă la bază un legământ de încredere dintre angajator și salariat. Dacă pe parcursul relației de muncă această încredere slăbește…

Citește mai mult »

Recunoașterea și executarea hotărârilor arbitrale străine – secția I sau a II-a

În speță, Curtea de Apel Cluj – Secția a II-a Civilă , având de soluționat un apel ce privește recunoașterea unei hotărâri arbitrale străine, rămasă definitivă, acceptată pe teritoriul României și încuviințată spre executare…

Citește mai mult »

Un standard de probă extrem de redus, nu justifică o soluție de trimitere în judecată în lipsa unei anchete efective.

În speță, Curtea de Apel Oradea, având de soluționat un apel declarat de inculpat împotriva sentinței instanței de fond, prin care s-a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa rezultantă a închisorii de 2 ani și 6 luni cu suspendare…

Citește mai mult »

Câteva reguli (de bun simț)

Dovedește fapte și nu te rezuma la aserțiuni. Întotdeauna caută adevărul, fie măcar cel judiciar. Ascultă și respectă instrucțiunile clientului. Acuză argumentele și nu oponentul. Dovedește-ți educația și dă ascultare participanților…

Citește mai mult »

ÎCCJ. Opțiunea reclamantului de alegere a competenței teritoriale, nu poate fi contestată nici de către pârât, nici de către instanță.

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât  că în materia competenței teritoriale, regula de drept comun este înscrisă în dispozițiile art. 107 alin. (1) Cod procedură civilă, potrivit cărora cererea de chemare în judecată se introduce…

Citește mai mult »

Formal i-am consultat

Oamenii de știință, de regulă, nu cred în coincidențe. Cu toate că luni, 02.10.2017, opiniei publice i-a fost făcut cunoscut Memoriul magistraților semnatari pentru retragerea proiectului de modificare a “legilor justiției”…

Citește mai mult »

Fraudă prin divorț

Auzeam zilele trecute că potrivit statisticii (incomplete, ce-i drept), cauzele privind ultima fază a procesului civil sunt reprezentate în proporție de mai mult de jumătate din totalul dosarelor aflate pe rolul instanțelor din România...

Citește mai mult »

O IDEE BUNĂ ?

La data de 1 ianuarie 2017, România și implicit sistemul judiciar românesc a împlinit 10 ani de la aderare la Uniunea Europeană, un moment politic și istoric de o însemnătate aparte și fără precedent...

Citește mai mult »

Tribunalul Timiș a decis că autoritatea publică fiscală nu poate deroga de la interesul public ocrotit de Legea nr. 544/2001

Furnizarea informaţiilor publice sau având caracter public se regăseşte în Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, care de principiu, recunoaşte accesul liber şi neîngrădit...

Citește mai mult »

PERIOADA DE PROBĂ în lumina ultimelor modificări ale Codului muncii

Durata perioadei de probă s-a modificat substanțial atât în cazul salariaților care desfășoară o funcție de execuție – de la 30 de zile, în formularea anterioară, la 90 de zile, cât și în cazul celor...

Citește mai mult »

EVALUAREA PERFORMANŢELOR SALARIAŢILOR – un aspect de noutate şi actualitate în activitatea fiecărei societăţi comerciale care foloseşte capitalul uman

Conform noilor prevederi ale Codului muncii, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 40/2011, în vigoare începând cu 30 aprilie 2011, în sarcina angajatorilor a fost instituită o nouă obligaţie,...

Citește mai mult »

Importanţa imaginii

Atunci când este vorba de imagine - indiferent de domeniu - se pot exprima opinii diferite despre importanţa acesteia; unii pun un accent mai pronunţat pe aspectul formal, în detrimentul fondului,...

Citește mai mult »

« Mergi înapoi pe prima pagină

În atenția noastră

Română

English

Čeština