Aria de acoperire a serviciilor juridice prestate de Moţec Ştefan – Cabinet de avocat pentru clienţii săi, respectiv a consultaţiilor juridice şi a reprezentării în faţa instanţelor de judecată, a executorilor judecătoreşti, a altor instituţii publice locale sau centrale, precum şi a partenerilor comerciali, este una naţională. În acest sens, puteţi vedea o hartă interactivă a României unde sunt evidenţiate localităţile în care am prestat în mod efectiv şi direct servicii juridice pentru clienţii noştri.

+40 356 179 038

office@avocatmotec.ro

ARHIVA ELECTRONICĂ → www.aegrm-timis.ro

Mergi la prima pagină.

MOȚEC ȘTEFAN

CABINET DE AVOCAT

societate profesională de avocatură

"Ca semn al aprecierii serviciilor, cu acordul d-voastră, vă informăm că vom recomanda şi în viitor serviciile juridice prestate de către cabinetul d-voastră de avocatură partenerilor noştri din Slovacia care vor decide să desfăşoare activităţi comerciale în România."

Traduceri autorizate și profesionale (cehă/română)

Copyright © 2007 - Moțec Ștefan - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.

ACASĂ PREZENTAREA CABINETULUI SERVICII OFERITE REFERINȚE CLIENȚI CONTACT

Dezbaterea succesiunii, de ce recomandăm să fie efectuată la timp?

Timișoara, 30.01.2024


„Când iubești dreptatea, te găsești între granițele corecte ale libertății” R.V.

Succesiunea este procedura prin care se face transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor persoanei decedate către moștenitorii săi. De cele mai multe ori amânăm să parcurgem această procedură din diverse motive: încărcătura emoțională a momentului care ne împiedică să ne mai gândim la aspectele legale, costurile procedurii, neînțelegerile dintre moștenitori sau poate lipsa unuia dintre moștenitori (fapt pentru care cei mai mulți cred că nu pot dezbate moștenirea).

Ce înseamnă la timp? Recomandarea avocaților noștri este să începeți dezbaterea succesiunii în cel mai scurt timp posibil (ideal în 6 luni de la deces – atenție nu este un termen legal, ci doar de recomandare) pentru a putea beneficia de unele prevederi favorabile ale legii. În primul rând, de scutirea de la plata impozitului de 1% prevăzut de Codul fiscal la art. 111 alin. (3), dacă procedura se finalizează în termen de 2 ani de la data decesului, iar în al doilea rând, prevederile privind prezumția de renunțare la moștenire, dacă în termen de 1 an de la deces, succesibilii (persoane care ar putea veni la moștenire) citați de notarul public nu manifestă opțiunea de acceptare. Astfel, dacă eventualii moștenitori rămân în pasivitate ei pot fi înlăturați de la moștenire, fără a mai iniția o acțiune în instanță.

Costurile succesiunii? Depinde în funcție de scenariu:

1. Dacă situația este relativ simplă și notarul va putea finaliza dezbaterea succesiunii în termen de 2 ani de la data decesului, costurile se vor limita la onorariu notarial, pe care îl puteți afla orientativ, cu ajutorul unui calculator online.

2. Dacă situația este relativ simplă, dar au trecut 2 ani de la data decesului, notarul va calcula pe lângă onorariul său și impozitul de 1% la valoarea declarată a bunurilor.

3. Dacă situația este mai complicată, unii dintre moștenitori nu se prezintă sau trebuie căutate informații despre aceștia în registre publice pentru a fi citați, se vor mai adăuga unele costuri pe care notarul vi le poate comunica. În acest caz însă, pentru a nu pierde timp prețios este bine să apelați la serviciile unui avocat specializat în probleme de succesiuni, în vederea finalizării procedurii în fața notarului.

4. Dacă va trece 1 an de la data decesului și moștenitorii nu sunt aduși în fața notarului sau nu sunt cel puțin legal citați, sau dacă aduși în fața notarului nu se înțeleg, atunci nu rămâne altă cale decât cea a dezbaterii succesiunii în fața instanței de judecată, fapt care va antrena mai multe costuri (taxa judiciară de timbru calculată ca procent din valoarea masei succesorale, onorariu avocațial) și cu siguranță mai mult timp.

Oricare ar fi scenariul în care vă aflați, recomandarea noastră este de a începe dezbaterea succesiunii în cel mai scurt timp posibil, pentru a nu lăsă lucrurile nerezolvate și pentru a evita eventuale alte complicații legale cu care vă puteți confrunta.

Apelează la Cabinetul de avocat Moțec Ștefan, unde vei fi îndrumat de specialiști în problema ta privind moștenirea, pentru a parcurge ușor acest demers.


MOȚEC ȘTEFAN – Cabinet de avocat

Prin avocat Roșianu Isabela

« Mergi înapoi la toate articolele.

Română

English

Čeština