Aria de acoperire a serviciilor juridice prestate de Moţec Ştefan – Cabinet de avocat pentru clienţii săi, respectiv a consultaţiilor juridice şi a reprezentării în faţa instanţelor de judecată, a executorilor judecătoreşti, a altor instituţii publice locale sau centrale, precum şi a partenerilor comerciali, este una naţională. În acest sens, puteţi vedea o hartă interactivă a României unde sunt evidenţiate localităţile în care am prestat în mod efectiv şi direct servicii juridice pentru clienţii noştri.

+40 356 179 038

office@avocatmotec.ro

ARHIVA ELECTRONICĂ → www.aegrm-timis.ro

Mergi la prima pagină.

MOȚEC ȘTEFAN

CABINET DE AVOCAT

societate profesională de avocatură

"Ca semn al aprecierii serviciilor, cu acordul d-voastră, vă informăm că vom recomanda şi în viitor serviciile juridice prestate de către cabinetul d-voastră de avocatură partenerilor noştri din Slovacia care vor decide să desfăşoare activităţi comerciale în România."

Traduceri autorizate și profesionale (cehă/română)

Copyright © 2007 - Moțec Ștefan - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.

ACASĂ PREZENTAREA CABINETULUI SERVICII OFERITE REFERINȚE CLIENȚI CONTACT

Clarificarea situației privind montarea anvelopelor de iarnă

24.11.2023


Nevoia de a clarifica situația anvelopelor de iarnă rezultă din faptul că, de-a lungul timpului, s-au vehiculat diverse informații eronate în ceea ce privește perioada în care trebuie montate acestea, temperatura de la care ar trebui montate sau tipul de anvelope corespunzătoare din punct de vedere legal.

În ceea ce privește termenul limită și temperatura de la care montarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie, o dată des auzită este cea de 1 noiembrie, respectiv atunci când termometrele ating temperatura de -1°C. Cu toate astea, la o simplă verificare a O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, vom observa că actul normativ nu impune un termen limită sau o temperatură anume de la care montarea anvelopelor de iarnă ar deveni obligatorie. Ceea ce impune, de fapt, actul normativ amintit, este obligația de a avea montate anvelopele de iarnă atunci când drumurile publice sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei. În concluzie, conducătorii autovehiculelor nu trebuie să se raporteze la o anumită dată calendaristică sau temperatură, ci la condițiile meteo efective.

Cu privire la tipul de anvelope corespunzătoare, Registrul Auto Român face o precizare importantă cu privire la anvelopele cu denumirea „all season”: aceasta este o denumire comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are corespondent în legislația națională, ceea ce înseamnă că nu este suficientă doar existența acestei denumiri.

Șoferii trebuie să aibă în vedere ca anvelopele să aibă inscripționate literele M și S (engl. mud and snow – zăpadă și noroi), sub forma M&S, M+S, M.S., în acest fel fiind îndeplinite cerințele de utilizare ale acestora în condițiile specifice de iarnă, prevăzute de legislația națională.  Astfel, atât timp cât șoferii utilizează anvelope având inscripția M+S pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, aceștia respectă legislația în vigoare.

Menționăm că fapta de a circula pe drumurile publice cu un autoturism care are anvelope necorespunzătoare condițiilor meteo amintite, constituie contravenție și se pedepsește cu amendă între 1.305 și 2.900 de lei [conform art. 98 alin. (4) lit. d, coroborat cu art. 102 O.U.G. 195/2002], riscând și sancțiunea reținerii certificatului de înmatriculare.

Trebuie să amintim și o recomandarea domnului inginer Cristian Bucur, directorul tehnic al R.A.R., cu privire la faptul că anvelopele care au fost utilizate și în timpul verii, nu mai prezintă același grad de siguranță rutieră atunci când temperaturile ating un nivel de sub 10°C.

REZUMAT:

1. Care este data sau temperatura limită?

Nu există. Ceea ce trebuie avute în vedere sunt condițiile meteo efective: drum acoperit cu polei, gheață sau zăpadă.

2. Ce anvelope pot utiliza în condițiile meteo amintite la punctul 1?

Anvelopele care prezintă inscripția M+S.

3. Ce risc dacă nu folosesc anvelope corespunzătoare?

Amendă între 1.305 lei și 2.900 lei și reținerea certificatului de înmatriculare.


MOȚEC ȘTEFAN – Cabinet de avocat

Prin avocat Iosif Florea


« Mergi înapoi la toate articolele.

Română

English

Čeština