Acoperire națională
Aria de acoperire a serviciilor juridice prestate de Moţec Ştefan – Cabinet de avocat pentru clienţii săi, respectiv a consultaţiilor juridice şi a reprezentării în faţa instanţelor de judecată, a executorilor judecătoreşti, a altor instituţii publice locale sau centrale, precum şi a partenerilor comerciali, este una naţională. În acest sens, puteţi vedea o hartă interactivă a României unde sunt evidenţiate localităţile în care am prestat în mod efectiv şi direct servicii juridice pentru clienţii noştri.
Contactează-
+40 356 179 038
Sau trimite un e-
"Ca semn al aprecierii serviciilor, cu acordul d-
"La activitatea acestui cabinet de avocatură apreciem în mod deosebit nivelul profesional, siguranţa, flexibilitatea, abordarea directă şi, de asemenea, comunicarea. Datorită acestor însuşiri acest cabinet de avocatură ne-
"Ne declarăm pe deplin mulţumiţi de colaborarea şi comunicarea cu Cabinetul de avocatură şi, de asemenea, dorim să amintim faptul că înţelegerea noastră din punct de vedere financiar a fost respectată fără alte costuri suplimentare."
"Serviciile prestate de dumneavoastră sunt de înaltă calitate şi, de asemenea, onorariile practicate sunt convenabile. Suntem cât se poate de multumiţi."
"Abordarea lor (a cabinetului) este întotdeauna una foarte profesională şi corectă. Apreciem faptul că abordează cazurile noastre direct şi îşi dau toată silinţa pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru nevoile noastre specifice."
"Fiind o societate comercială și având parteneri străini, trebuie să afirmăm că colaborare cu un asemenea cabinet de avocatură ne conferă încredere în dezvoltarea afacerilor în România. De departe, una din cele mai importante realizări a companiei noastre, datorată colaborării cu MOȚEC ȘTEFAN – Cabinet de avocat, este faptul că până în acest moment nu am fost implicați în niciun litigiu, atât cu partenerii noștrii de afaceri sau angajați, cât și cu instituții publice sau terțe persoane."
"Colaborarea cu cabinetul de avocatură o evaluăm ca fiind una foarte corectă, acesta dând dovadă de standarde profesional ridicate, comunicare eficientă, dar şi de disponibilitatea de a satisface nevoile clientului, din aceste motive îl recomandăm tuturor celor care au în vedere înfiinţarea unei societăţi sau orice fel de afaceri în România."
"Serviciile juridice prestate includ: servicii juridice complete, gestionarea agendei juridice în 2006, 2007, 2008, 2009, 2010. (…) Conducerea societăţii apreciează această colaborare ca fiind una foarte pozitivă."
"În ceea ce priveşte soluţionarea problemelor, abordarea d-
"Având la bază o experienţă de mai mulţi ani cu cabinetul de avocatură Moţec Ştefan, putem să recomandăm călduros acest cabinet de avocatură societăţilor nou înfiinţate sau celor care desfăşoară deja o activitate comercială în România. (…) Serviciile prestate sunt la un nivel profesional ridicat, iar comunicarea între firma noastră şi cabinetul de avocatură se desfăşoară fără probleme, deşi societatea noastră are sediul în Oradea, iar cabinetul de avocatură în Timişoara."
Parteneri
Linkuri utile
Adresa cabinetului
Moțec Ștefan – Cabinet de avocat
Piața Victoriei, nr. 4, apt. 13,
300 006, Timișoara
Județul Timiș, România
Copyright © 2007 -
“Abrogarea implicită” a dreptului inculpatului și părții responsabile civilmente de a ataca latura civilă în cazul accidentelor auto
Timișoara, 24.11.2017
Odată cu Decizia nr. 1/15 februarie 2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în recursul în interesul legii, publicată în Monitorul Oficial nr. 258 din 6 aprilie 2016, în vigoare din 6 aprilie 2016, s-
Practica neunitară a instanțelor a justificat formularea recursului în interesul legii, vis-
În motivare, instanța supremă reține că, de principiu, părțile dintr-
Important în economia deciziei reprezintă motivația instanței supreme, potrivit căreia, răspunderea de care este ținut asigurătorul R.C.A. este una limitată de contractul de asigurare și de lege, dar nimic nu împiedică antrenarea răspunderii civile delictuale a asiguratului, în temeiul principiului reparației integrale a prejudiciului, pentru diferența de despăgubire nesuportată de asigurător.
Așadar, pentru prejudiciile cauzate de asigurat, ca urmare a unui accident de vehicule/circulație și care îndeplinește condițiile legii penale pentru ca fapta asiguratului implicat în accident să constituie o infracțiune, asiguratorul are obligația legală de a repara singur prejudiciul cauzat prin infracțiune, cu nuanța că numai în limitele contractului de asigurare, iar pentru diferență poate fi solicitată antrenarea răspunderii civile a asiguratului și/sau (credem noi) a persoanei responsabile civilmente, alta decât asiguratorul.
În această ordine de idei, se cunoaște că persoanele care au suferit un prejudiciu ca urmare a unei infracțiuni în cazul accidentelor auto, au dreptul să se constituie părți civile în cauzele penale privind pe asigurații trimiși în judecată, de pildă, pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă ori ucidere din culpă. În primul caz, trebuie să avem în vedere Decizia nr. 12/2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept, publicată în Monitorul Oficial nr. 498 din 4 iulie 2016, conform căreia, dispozițiile art. 1.391 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, într-
De aici, să ne imaginăm situația standard când asiguratorul, într-
Într-
Potrivit Codului de procedură penală, în acest ultim caz, inculpatul și/sau partea responsabilă civilmente au dreptul să declare apel împotriva sentinței primei instanțe și să solicite diminuarea daunelor, în așa fel încât daunele acordate de prima instanță să reprezinte o justă compensație financiară și nu o îmbogățire fără just temei. În acest sens face trimitere textul art. 409 alin. 1 lit. b) și c) din Codul de procedură penală, persoanele care pot face apel (1) Pot face apel: b) inculpatul, în ceea ce privește latura penală și latura civilă; c) partea responsabilă civilmente, în ceea ce privește latura civilă, iar referitor la latura penală, în măsura în care soluția din această latură a influențat soluția în latura civilă. Acest drept este recunoscut și de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (CEDO).
Prin urmare, conform dispozițiile conținute de Codul de procedură penală, nu există de lege lata, o limitare a accesului la dublul grad de jurisdicție pentru inculpat și partea responsabilă civilmente, prin apelarea laturii civile a cauzei penale privind o infracțiune comisă în legătură cu accidentele de vehicule. Dacă ar fi apreciat diferit, ar fi încălcată Convenția și jurisprudența CEDO.
Cu toate acestea, din păcate spunem, există totuși o problemă în actuala legislație, raportându-
O astfel de situație a fost analizată de Curtea de Apel Craiova, într-
Decizia Curții de Apel Craiova, fiind definitivă, nu avem decât obligația legală să respectăm autoritatea hotărârii judecătorești, inclusiv considerentele instanței.
Dar nu putem să nu ne întrebăm cât se poate de legitim, oare potrivit actualului cadru legal, inculpatul și partea responsabilă civilmente nu mai pot ataca o sentință, cu riscul să le fie respinsă calea de atac ca lipsită de interes, adică nu mai au acces la dublu grad de jurisdicție în cazul infracțiunilor ce implică accidente auto/de vehicule ?! Credem cu tărie că nu putem accepta o astfel de concluzie, întrucât contravine flagrant Constituției și Convenției CEDO și jurisprudenței Curții de la Strasbourg.
Pentru că dacă ne raportăm la motivarea Curții de Apel Craiova, rezultă că inculpatul și partea responsabilă civilmente nu au interesul (practic, dreptul de a ataca rămâne fără conținut sau altfel spus, nu mai este un drept), deoarece asiguratorul are singur obligația legală de a repara prejudiciul și deci, implicit, de a ataca hotărârea instanței de fond. Vorbim, prin urmare, de dispariția interesului inculpatului și a părții responsabile civilmente (alta decât asiguratorul) de a ataca/critica latura civilă a unei cauze penale ce implică o infracțiune de vătămare corporală din culpă sau de ucidere din culpă în cazul accidentelor rutiere.
Dacă asiguratorul, din varii motive, omite să atace hotărârea primei instanțe sau pierde termenul de atac, etc., inculpatul și/sau partea responsabilă civilmente sunt expuse situației în care, le vor fi respinse apelurile ca lipsite de interes și, astfel, va dobândi autoritate de lucru judecat sentința instanței de fond, chiar dacă aceasta este netemeinică și nelegală. Credem că o astfel de abordare este gravă pentru sistemul legal și pune în pericol drepturile subiecților procesuali.
Considerăm că este nevoie de o intervenție legislativă sau de un reviriment jurisprudențial, poate chiar din partea instanței supreme, pentru reglementarea situației descrisă mai sus, care ne duce la concluzia că în situația, cel puțin a infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă ca urmare a unor accidente de circulație, inculpatul și partea responsabilă civilmente nu mai pot ataca o soluție netemeinică și nelegală, la instanța de control judiciar.
Avocat Lăcătuș Igor
MOȚEC ȘTEFAN – Cabinet de avocat
1 Anexăm decizia Curții de Apel Craiova – Secția Penală.
« Mergi înapoi la toate articolele.